Κορίτσα Κλειτσού.

-Ο μεγαλύτερος οικισμός του Κλειτσού, σε έκταση και πληθυσμό. Απο τις μικρές πηγές νερού και η μία πιθανή προέλευση του ονόματός της. Γκούρα=πηγή και Γκουρίτσα (υποκοριστικό)=μικρή πηγή. Η δεύτερη πιθανή εκδοχή, απο παλιό γυναικείο Μοναστήρι που καταστράφηκε το 1650, δηλαδή απο το κορίτσια, Κορίτσα.

-Είναι η πατρίδα του Νεομάρτυρα Αγίου Κυπριανού, που μαρτύρησε με αποκεφαλισμό στο Φανάρη της Πόλης στις 5 Ιουλίου του 1679, ημερομηνία που κάθε χρόνο γίνεται μεγάλο πανηγύρι στον ναό που έχτισαν ανάμεσα των οικισμών Μεσοχωρίου και Κορίτσας, σε μιά πανέμορφη τοποθεσία, οι κάτοικοι προς τιμή του Κλειτσιώτη Οσιομάρτυρα. Στον καθεδρικό ναό του χωριού, τον Άγιο Νικόλαο, φυλάσσσεται σε λειψανοθήκη του 14ου αιώνα ένα απο τα πολλά ιερά λείψανα του ναού, το χέρι του Ευαγγελιστή Αγίου Λουκά. Επίσεις, φυλάσσονται λείψανα του Αγίου Γεωργίου, της Αγίας Μαρίνας και του Μεγάλου Αθανασίου.

-Εκτός της βαριάς θρησκευτικής κληρονομιάς, η Ιστορία διάβηκε περίφανη και την Κορίτσα Κλειτσού. Εδώ συντάχτηκε μέσα στη φωτιά του αγώνα, την 4η Δεκεμβρίου 1942 ο ''Κώδικας Ποσειδώνας'' με πρωτοπόρο τον Κλειτσιώτη δημοσιογράφο - Αντιστασιακό Γεωργούλα Μπέϊκο 1919-1975.