Κορυσχάδες.

Αμαρτωλό κρίθηκε το όνομά του κατά τα πρώιμα χρόνια της σύγχρονης ψευτοδημοκρατίας μας, για αυτό και έγινε προσπάθεια να μετονομαστεί σε Κυψέλη. Η Ιστορία όμως δεν σβήνεται, δεν χάνεται από τούτο το χωριό, τ' όνομα του οποίου γράφτηκε με λαμπρά - κεφαλαία γράμματα στην σύγχρονη ελληνική ιστορία.

Το Μάιο του 1944, η καρδιά της Ελλάδας χτυπά στις Κορυσχάδες. Η πρώτη εθνοσυνέλευση λαμβάνει χώρα στο ιστορικό σχολείο των Κορυσχάδων, διοργανώτρια της οποίας είναι η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης ΠΕΕΑ. Από τις 14 έως τις 27 Μαΐου διαρκούν οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου που απαρτίζεται από αντιπροσωπίες απ' όλη την κατεχόμενη Ελλάδα. Ένα μήνα αργότερα ακολουθούν εκλογές, όπου για πρώτη φορά ψήφισαν και οι γυναίκες. Κάθε χρόνο Μάη μήνα, οι Κορυσχάδες γιορτάζει με λαμπρότητα το μεγάλο αυτό ιστορικό γεγονός. Το Ιστορικό Σχολείο σήμερα, λειτουργεί ως μουσείο Εθνικής Αντίστασης.

Ν. Δ. του χωριού, υπάρχει το πολύπαθο και έρημο μοναστήρι των "Κουμασίων" (Γενέσιον Της Θεοτόκου), το οποίο λέγονταν και "Καταφύγιο". Ιδρύθηκε το 1661 και καταστράφηκε από τους Τούρκους στις 20 Ιουνίου του 1821. Οι κάτοικοι μετά από έρανο το ξανάχτισαν. Τον Αύγουστο του 1944 πυρπολήθηκε και πάλι, αυτή τη φορά από τους Γερμανούς, μετά από πληροφορίες που είχαν για ύπαρξη οπλοστασίου εκεί. Μεταξύ των κειμηλίων του, φυλάσσονταν η κάρα του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, μεταφρασμένα χειρόγραφα των ραψωδιών Α-Ζ της Ιλιάδας και Α-Β της Οδύσσειας. Το 1950 κτίστηκε το σημερινό εκκλησάκι με ενίσχυση των Ευρυτάνων της Αμερικής. Από το 1930 ανήκει στο μοναστήρι του Προυσού.

Βόρεια, στην κορυφή πάνω από το χωριό, συναντάμε ερείπια παλαιοχριστιανικού κάστρου. Υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι χτίστηκε πάνω σε αρχαιότερη οχύρωση.

 
 
 
 
Τουριστικός οδηγός για την Ευρυτανία και το Καρπενήσι. ©TECHNOVISION - ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ. Έδρα Καρπενήσι.