21 Φεβρουαρίου 2007. Ώρα 11.45

Σαν μια φωνή, ακούστηκε ένα βροντερό όχι στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου Καρπενησίου από τους Ευρυτάνες που γέμισαν την συνεδριακή αίθουσα. Οι ελάχιστες συμβιβαστικές απόψεις χάθηκαν στην καθαρή δύναμη της θέλησης για μια Ευρυτανία άθικτη από πλιατσικολόγους εργολάβους. Το παρόν έδωσαν οι κ. κ. Δημοσθένης Τσιαμάκης, ο οποίος και οργάνωσε την συνάντηση, ο Ηλίας Καρανίκας, πολιτευτής του νομού, ο Αντινομάρχης Δημήτρης Χρυσικός, ο αρχηγός της μειοψηφίας του νομαρχιακού συμβουλίου Γιάννης Παπαδόπουλος, οι Δήμαρχοι Καρπενησίου Βασίλης Καραμπάς, Κτημενίων Γρηγόρης Χαλκιάς, Αγράφων Χρήστος Μπούρας, Φουρνάς Ηλίας Παπουτσόπουλος, Ποταμιάς Γιάννης Ίβρος, Ασπροποτάμου Χρήστος Τριαντάφυλλος, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, πολλοί εκπρόσωποι κομμάτων και υπηρεσιών του νομού (συγχωρέστε με για όσους δεν σημείωσα, βλέπετε δεν είμαι δημοσιογράφος). Ακούστηκαν και ουσιώδες φωνές από επιστήμονες πάνω στο θέμα των ανεμογεννητριών αλλά και των μικρών υδροηλεκτρικών φραγμάτων και τις αρνητικές επιπτώσεις τους στον τόπο μας. Η συζήτηση διήρκεσε περίπου πέντε ώρες χωρίς διάλειμμα, γεγονός που δείχνει την ωριμότητα του κόσμου συγκριτικά από προηγούμενες και ανάλογες συγκετρώσεις. Οι τοπικοί άρχοντες αν και στην αρχή "αντάλλαξαν" εκατέρωθεν ευθύνες, στο τέλος ομόφωνα συμφώνησαν σε μια επιτροπή η οποία θα μεταφέρει στο ΥΠ.Ε.ΧΩ.ΔΕ. την κάθετη διαφωνία και αντίρρηση της Ευρυτανίας στα σχέδιά τους.

Αυτά για μια σύντομη γεύση. Περισσότερα στις τοπικές εφημερίδες που θα κυκλοφορήσουν.

-----------------------------------------------------------------------

Παρέμβαση Δημοσθένη Τσιαμάκη

Αμέσως μετά την παρουσίαση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Α.Π.Ε, ο βουλευτής του νομού μας κ. Δ. Τσιαμάκης έκανε την παρακάτω παρέμβαση:

"Την 1 Φεβρουαρίου παρουσιάστηκε το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας από τον αρμόδιο Υπουργό Χωροταξίας, Περιβάλλοντος και Δημόσιων Έργων, κ. Σουφλιά.
Ειδικά για την εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων, το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο εντάσσει το Νομό Ευρυτανίας στο σύνολο του, στις περιοχές (άμεσης) Αιολικής Προτεραιότητας.
Το γεγονός αυτό και οι αναμενόμενες επιπτώσεις του έχει βαρύνουσα σημασία για την Ευρυτανία, καθώς πρόκειται για μείζονα παρέμβαση στο περιβάλλον, πού αναπόφευκτα επιφέρει ολική αλλοίωση της ιδιαίτερου κάλλους μορφολογίας του τόπου μας.

Στο πλαίσιο αυτό η άμεση κινητοποίηση όλων μας είναι επιβεβλημένη.

Με την παρούσα εκθέτω τον έντονο προβληματισμό μου απευθύνοντας έτσι, πρόσκληση ανοικτού διαλόγου για την από κοινού χάραξη ενιαίας στρατηγικής για τις προοπτικές και το μέλλον της Ευρυτανίας.

1. Η αναγκαιότητα της εγκατάστασης αιολικών Πάρκων γενικά είναι αναμφισβήτητα, καθώς πέρα από Διεθνείς Συμφωνίες που δεσμεύουν την χώρα ως προς την παραγωγή ενέργειας από Α.Π.Ε. (Κιότο κ.λ.π), είναι γεγονός ότι οι κλιματολογικές συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο επιβάλλουν την εγρήγορση όλων μας. Στο πλαίσιο αυτό σημειώνω ότι η στάση απέναντι τόσο στις Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όσο και στην εξυπακουόμενη εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων είναι καταρχήν θετική.

2. Πέρα όμως από την αρχική υιοθέτηση της αναγκαιότητας των Α.Π.Ε. υπεισέρχονται πολλές διαφωνίες και μείζονες προβληματισμοί ως προς το ειδικότερο περιεχόμενο του συγκεκριμένου χωροταξικού Πλαισίου και της θέσης που αυτό επιφυλάσσει στην Ευρυτανία.

3. Έτσι αναγκαίο κρίνεται στην παρούσα φάση η διευκρίνιση τόσο της ιδιαιτερότητας του Νομού όσο και η διαμόρφωση ενιαίας θέσης απέναντι στο ζήτημα.

4. Η Ευρυτανία όχι τυχαία έχει χαρακτηρισθεί ως "η Ελβετία της Ελλάδας", η ιδιαίτερη γεωμορφολογία και το μοναδικό φυσικό κάλλος την κατατάσσουν στις περιοχές εκείνες άμεσης προτεραιότητας τουριστικής αξιοποίησης ιδιαίτερα για τον χειμερινό τουρισμό. Παράλληλα το χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου στο Βελούχι, η ύπαρξη μοναδικών μνημείων της φύσης (Πανταβρέχει κ.α), η Ιερά Μονή Προυσού, η λίμνη Κρεμαστών, η περιοχή των Αγράφων, είναι μερικά μόνο από όσα συνιστούν τις πολυδιάστατες δυνατότητες συνεχούς τουριστικής αξιοποίησης. Αντί ωστόσο, να δούμε την Ευρυτανία σε ένα χωροταξικό πλαίσιο του Υπουργείου τουρισμού για τις περιοχές άμεσης τουριστικής αξιοποίησης, την είδαμε μόνο στο Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Α.Π.Ε. του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.

5. Στο εν λόγο πλαίσιο η Ευρυτανία εντάσσεται εξολοκλήρου στις ονομαζόμενες Π.Α.Π.2 (Περιοχές Αιολικής προτεραιότητας), μαζί με ελάχιστα τμήματα των ομόρων Νομών Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας Φθιώτιδας, Βοιωτίας και σχεδόν τα 2/3 του Νομού Ευβοίας. Στις περιοχές προβλέπεται να εγκατασταθούν 1619 ανεμογεννήτριες συνολικής παραγωγής 3238 MW. όταν στο σύνολο της χώρας προβλέπονται 2537 ανεμογεννήτριες. Δηλαδή στις περιοχές του Π.Α.Π.2, που περιλαμβάνεται στο σύνολό του ο Νομός Ευρυτανίας, θα εγκατασταθούν παραπάνω από τις μισές ανεμογεννήτριες που προβλέπονται για όλη τη χώρα. Δεδομένου δε, ότι μόνο η Ευρυτανία εντάσσεται ολόκληρη στο Ειδικό Σχέδιο, σημαίνει ότι η Ευρυτανία καλείται να σηκώσει στους ώμους της παραπάνω από το μισό της συνολικής απαίτησης για μια κατάφωρη αδικία εις βάρος του Νομού αλλά και για επικίνδυνη επιλογή που προεξοφλεί το μέλλον της Ευρυτανίας ανακόπτοντας οποιαδήποτε δυνατότητα τουριστικής αξιοποίησης.

6. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Νομός Ευρυτανίας καλείται να "θυσιάσει" τη φυσική του ομορφιά και υποβάλλει τους κατοίκους του σε αλλαγές εν όψει του ευρύτερου δημοσίου συμφέροντος. Η πορεία της Λίμνης Κρεμαστών αποδεικνύει ότι ενώ η συμβολή της Ευρυτανίας και των Ευρυτάνων στην προώθηση των στρατηγικών επιλογών της χώρας είναι τεράστια, οι ανταποδοτικές αναπτυξιακές ενέργειες και πρωτοβουλίες του Κράτους προς την Ευρυτανία είναι απειροελάχιστες έως μηδαμινές. Η προϊστορία αυτή δεν μπορεί παρά να υπογραμμίζει ακόμα περισσότερο την ανησυχία για το μέλλον του τόπου μας.

7. Ορισμένα χαρακτηριστικά δε, των αιολικών πάρκων δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα, καθώς δείχνουν το μέγεθος της παρέμβασης και επιτρέπουν μία προ επισκόπηση της τελικής εικόνας της περιοχής. Η κάθε ανεμογεννήτρια έχει διάμετρο φτερωτής 85 μέτρα, ενώ προβλέπεται η τοποθέτηση στις περιοχές Π.Α.Π. μίας ανεμογεννήτριας ανά 1000 στρέμματα. Αυτό σημαίνει ότι σε όλη την Ευρυτανία θα διακρίνονται εμφανώς και θα αλλοιώνουν το περιβάλλον οι ανεμογεννήτριες.

8. Το ειδικό χωροταξικό σχέδιο προβλέπει και ζώνες ασυμβατότητας ή αποκλεισμού εντός των οποίων απαγορεύεται η χωροθέτηση αιολικών μονάδων, για λόγους περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος [εθνικοί δρόμοι κ. α.], πολιτιστικής κληρονομιάς, οικιστικής ή παραγωγικής δραστηριότητας. Είναι τουλάχιστον προκλητικό ότι στην Ευρυτανία παρά την αντίθετη ρητορεία των υπευθύνων τόσα χρόνια, δεν υπάρχει ούτε μία ζώνη εξαίρεσης, ωσάν αυτός ο τόπος να μην έχει τίποτε άλλο παρά ανέμους.

9. Το περιβαλλόμενο επιχείρημα για την ένταξη της περιοχής είναι κυρίως η ένταση των ανέμων. Ερωτηματικά ωστόσο προκαλεί η εξαίρεση στο πλαίσιο αυτό της περιοχής του Τυμφρηστού το οποίο με οδηγεί στη διατύπωση των ακόλουθων ερωτημάτων:

Πρώτον: 'Έχει μελετηθεί στο εν λόγω χωροταξικό σχέδιο η συμβατότητα ανάπτυξης αιολικών πάρκων τέτοιας έκτασης στην Ευρυτανία, με την τουριστική αξιοποίηση του τόπου;

Δεύτερον: Δεδομένου της εξαίρεσης άλλων ορεινών περιοχών με ιδιαίτερη επίσης ένταση ανέμου, για ποιο λόγο εντάσσεται εξολοκλήρου η Ευρυτανία;

Τρίτον: Με ποια εχέγγυα μελλοντικής ανάπτυξης τοποθετείται η Ευρυτανία συνολικά στις Π.Α.Π.2; Δεδομένου ότι η εμπειρία από την μη αξιοποίηση της Λίμνης Κρεμαστών δεν επιτρέπει αισιόδοξος προβλέψεις.

Τέταρτον: Η λογική χάραξη των προβλεπόμενων κανόνων χωροθέτησης είναι εξολοκλήρου προσανατολισμένη για τη διασφάλιση μόνο της λειτουργικότητας και της απόδοσης των αιολικών πάρκων. Δεν διαφαίνεται αντίστοιχου μεγέθους και έντασης ενδιαφέρον για τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Πέμπτον: Ούτε σε οικονομικό επίπεδο έχει κάτι να κερδίσει ο Νομός δεδομένου ότι ελάχιστες θέσεις εργασίας προβλέπονται οι οποίες ωστόσο δεν έρχονται να προστεθούν στις υπάρχουσες, αλλά μάλλον να αντικαταστήσουν και πάλι όχι στο σύνολο τις θέσεις που θα χαθούν από την μη τουριστική ανάπτυξη του Νομού.

Με βάσει αυτούς τους προβληματισμούς που συνοπτικά παρουσιάστηκαν εδώ, σας καλώ την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2007 και ώρα 18.00 στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου, για να συζητήσουμε διεξοδικά και από κοινού να αποφασίσουμε την ενιαία θέση του Νομού. Παρακαλείται ο κ. Νομάρχης και κ κ. Δήμαρχοι του Νομού Ευρυτανίας να απευθύνουν την παρούσα πρόσκληση στους Νομαρχιακούς και Δημοτικούς Συμβούλους.

Ας μου επιτραπεί να παρακινήσω τους Δημάρχους και τους αρμοδίους έως τότε να αξιοποιήσουν τις δυνατότητας διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία, ώστε και να ενημερωθεί ο κόσμος και να έχουμε μια ένδειξη της θέσης των κατοίκων στο ζήτημα".

 
 
 
 
Τουριστικός οδηγός για την Ευρυτανία και το Καρπενήσι. ©TECHNOVISION - ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ. Έδρα Καρπενήσι.