Γρηγόρης Αλέστας (Μαγευτικός).

Ο Γρηγόρης Αλέστας γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γρανίτσα του Δήμου Απεραντίων. Από τα παιδικά του χρόνια τον μάγευαν οι ήχοι του βιολιού που άκουγε στις διάφορες εκδηλώσεις της περιοχής. Αισθήματα συγκίνησης και δέους γέμιζαν το παιδικό του μυαλό.

Το 1979 ο πατέρας του Βασίλης αγόρασε από μεράκι ένα βιολί. Ο μικρός Γρηγόρης τότε το ζήλευε και το θαύμαζε, ο πατέρας του όμως δεν του το έδινε. Την περίοδο εκείνη ο Γρηγόρης επισκεπτόταν το καφενεδάκι του αείμνηστου Μιχάλη Πετχαβά (Κούπας). Ο γραφικός Μιχάλης ήταν γνωστός στην περιοχή με τον εύθυμο και αγνό τρόπο όπου μπορούσε να διασκεδάζει τους θαμώνες του. Είχε και ένα βιολί με το οποίο έπαιζε και τραγουδούσε με το δικό του χαρακτηριστικό ύφος. Ο καλάγαθος Μιχάλης, όχι μόνο δεν αρνιόταν το βιολί του στο Γρηγόρη, αλλά του παραχωρούσε έναν μικρό χώρο για να μπορεί μόνος του να παίζει, με τον καιρό άρχισε αυτοδίδακτα να βγάζει τις πρώτες μελωδίες. Ακούγοντας οι γονείς και συγγενείς το πάθος του Γρηγόρη για το βιολί, αρνιόντουσαν αποτρέποντας τον να συνεχίσει. Αλλά η επιμονή και υπομονή του Γρηγόρη ανάγκασε τον πατέρα του να τον στείλει στον Χαράλαμπο Τύμπα, επαγγελματία βιολιτζή, στην Αθήνα. Αποκτώντας και από εκεί εμπειρία επέστρεψε στο χωρίο του, όπου και άρχισε δειλά, δειλά τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα. Τότε με δικές του οικονομίες αποκτά και το πρώτο του βιολί. Παίζει σε διάφορες εκδηλώσεις, όπως θρησκευτικά Πανηγύρια, γάμους, κ.λ.π. Συνεργάστηκε με τον επίσης Γρανιτσιώτη αείμνηστο τραγουδιστή Στέφανο Γούλα, τους αδερφούς Τζούβα από το Καταφίλι Καρδίτσας, κ.α.. Ο Γρηγόρης όμως δεν ήταν ευχαριστημένος με την απόδοση του και έτσι επισκέφτηκε τον Μπιντέλη Νίκο στα Τρίκαλα, μουσικοδιδάσκαλο και μέλος της τοπικής φιλαρμονικής για να αποκτήσει περισσότερες γνώσεις πάνω στα λαϊκά δρώμενα του οργάνου.

Τα χρόνια περνούσαν και κατατάχθηκε στο στρατό. Τελειώνοντας την θητεία του στη Θεσσαλονίκη παρέμεινε εκεί για 2 χρόνια. Εκεί δούλεψε στην «Ταβέρνα του Φάνη» στην Καλαμαριά και στο κέντρο «Νικολάου» στη Θέρμη. Από εκεί έφυγε για την Αθήνα όπου έπαιξε στην ταβέρνα «Γέρος του Μοριά» στην Πλάκα και για κάποιο διάστημα στον Πειραιά. Η νοσταλγία για το χωριό του τον έφερε πάλι πίσω. Τότε του προσθέτουν οι φίλοι το όνομα «Μαγευτικός» από τον τρόπο που παθιασμένα εκφράζονταν με το βιολί του.

Στο χωριό του έρχεται σε επαφή με άλλους νέους Ευρυτάνες μουσικούς και ιδρύουν το 1998-9 το γνωστό σήμερα μουσικό σχήμα «Παιδιά του ανέμου» που αποτελείται από τους Μιχάλη Τριπόδι, Γιώργο Μήτσιου και Σεραφείμ Καριώτη. Το ρεπερτόριο τους ρεμπέτικο, παραδοσιακό και έντεχνο. Με το σχήμα αυτό έκαναν πολλές παρουσίες στο νομό, με μεγαλύτερη αυτή του Καρπενησίου όπου είχαν δικό τους νυχτερινό κέντρο. Το 2003 προσκαλούνται από την ομογένεια της Αμερικής και παίζουν στο Σικάγο, Βόρεια Καρολίνα (Σάρλοτ), Κλίβελαντ και αλλού μέχρι το 2005. Σήμερα ζει στο χωριό του όπου και συνεχίζει με το σχήμα να παίζουν σε όλη την Ελλάδα.

 

 

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6979280592

 

 

 

 

<<< ΠΙΣΩ <<<

 

 
 
 
 
Τουριστικός οδηγός για την Ευρυτανία και το Καρπενήσι. ©TECHNOVISION - ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ. Έδρα Καρπενήσι.