-Δυό οι εκδοχές για το όνομα τούτου του πανέμορφου χωριού. Η μία απο τον επιβλητικό βράχο της Τσούκας, που δεζπόζει πάνω απο το Μοναστήρι της και η άλλη απο το χωριό Παλιοβράχα Φθιώτιδας. Η δεύτερη, λέει η παράδοση, πως απο εκεί προέρχονται οι κάτοικοί της απο τα χρόνια της τουρκοκρατίας, που κυνηγημένοι βρήκαν καταφύγειο εδώ. Μετά τους σεισμούς του 1963, οι περισσότεροι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν στο νέο τους οικισμό τη Βράχα Λαμίας, κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό Λιανοκλαδίου.
-Δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Φουρνάς με πλούσια Ιστορία. Ο μεγάλος πλάτανος στην πλατεία του χωριού, μάρτυρας πολλών γεγονότων, ο επιβλητικός Ναός του Αγίου Νικολάου και το σημαντικότερο, το Μοναστήρι της Βράχας, η Μεταμόρφωση του Σωτήρα. Ανακαινίσθηκε το 1745, οι δέ άριστα διατηρημένες τοιχογραφίες και εικόνες της χρονολογούνται απο το 1663. Λειτούργησε σχολείο αλλα και σάν χάνι στα χρόνια της τουρκοκρατίας.
-Στις 16 Μαϊου του 1824 ο Γεώργιος Καραϊσκάκης βρίσκεται στη Μονή άρρωστος, ο διώκτης του Γιαννάκης Ράγκος και ο Ν. Στουρνάρης μαζί με τούρκικα στρατεύματα του επιτίθονται με στόχο την εκδίωξή του απο το αρματολίκι των Αγράφων. Στη σφοδρή μάχη που ακολουθεί, διάρκειας μίας μέρας, σκοτώνεται το πρωτοπαλλήκαρό του ο Αντώνης Ζαραλής, που οι καλόγεροι τον έθαψαν κοντά στη Μονή. Ο Καραϊσκάκης με το ασκέρι του απαγκιστρώνεται απο τον κλοιό και βρίσκει καταφύγιο στο Καρπενήσι.