Βουτύρου.

Η αρχική θέση του χωριού βρίσκονταν δυτικότερα στη θέση "Παλιοχώρι". Ο Πρόεδρος του χωριού ο οποίος ήταν παραγωγός βουτύρου τον αποκαλούσαν και Βουτυρά. Ο Βουτυράς κατέβηκε ανατολικότερα του χωριού στη θέση Αγία Παρασκευή και έχτισε το σπίτι του εκεί, στη θέση του σημερινού χωριού. Με το πέρασμα του χρόνου κι άλλοι κάτοικοι τον μιμήθηκαν και έχτισαν τα σπίτια τους δίπλα στου Βουτυρά. Έκτοτε η περιοχή που πρώτο εγκαταστάθηκε ο Βουτυράς πήρε και το όνομα του. Στο παλιό χωριό δεν έμεινε τίποτα, παρά μόνο το τοπωνύμιο "Παλιοχώρι".

Στο παλιό χωριό υπήρχε ο ναός της Αγίας Αικατερίνης, που σήμερα στην θέση της υπάρχει το εικόνισμά της. Ο παλιός κοιμητηριακός ναός της Κοίμησις Της Θεοτόκου του παλιού χωριού σώζεται μέχρι τις μέρες μας. Στο νέο χωριό χτίσανε έναν επιβλητικό ναό αφιερωμένο στην Αγία Παρασκευή. Ανατολικά του χωριού, σε έναν λόφο υπάρχει το ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη (αποκεφάλιση). Είναι το απομεινάρι παλιάς μονής. Δεν γνωρίζουμε πότε ιδρύθηκε και πότε εγκαταλείφθηκε. Εκεί στον λόφο του Αγίου Ιωάννη, υπάρχουν επίσης αμυδρά απομεινάρια αρχαίας οχύρωσης.

Ανατολικότερα, δίπλα (δεξιά) στον κεντρικό δρόμο Καρπενησίου - Προυσού και 275 μέτρα πριν από την διασταύρωση για το Βουτύρου, υπάρχει η παμπάλαια και ξεχασμένη βρύση του "Μπούρλα". Τα βάτα την έχουν σκεπάσει και δύσκολα διακρίνεται. Το νερό της "χάθηκε" έλλειψη ενδιαφέροντος. Είχε λαξευμένη σε πέτρα η οποία εκλάπη την εξής επιγραφή: "Νίψον ανομήματα μη μόναν όψιν". Να ξεπλύνεις τις αμαρτίες σου, όχι μόνον το πρόσωπό σου. Είναι η περίφημη καρκινική επιγραφή (δηλ. φράση που διαβάζεται από την αρχή και από το τέλος το ίδιο) που είχε χαραχθεί στο ναό της Αγίας Σοφίας.