Μικρό χωριό το όνομά του, αλλά μεγάλο στην ιστορία αν και γνώρισε πολλές συμφορές. "...το δόλιο το Μικρό Χωριό και πάλι ανταριάζει..." έγραψε η Ναυσικά Παπαδάκη, μετά από την μεγαλειώδη μάχη που έδωσε ο Άρης Βελουχιώτης εδώ κατά 2000 Ιταλών στις 18 Δεκεμβρίου 1942. Οι κατακτητές σε αντίποινα, καίνε ζωντανούς τον παπά - Βαστάκη Δημήτριο και τον ενωμοτάρχη Χαρίλαο Κατσίμπα που τους χαρακτήρισαν ως πρωτεργάτες του λαϊκού απελευθερωτικού κινήματος. Τους έριξαν ζωντανούς στο καιόμενο σπίτι του γιατρού Πιστιόλη. Άλλους 11 τους μετέφεραν στην θέση Άνω Λόγγοβες, όπου τους υποχρέωσαν να σκάψουν τον τάφο τους και στη συνέχεια τους εκτέλεσαν.
Το δόλιο το Μικρό Χωριό γνώρισε αργότερα κι άλλη μεγάλη συμφορά. Στις 13 Ιανουαρίου του 1963, χρονιά με πολλές βροχοπτώσεις, είχε ως αποτέλεσμα την κατολίσθηση και αφανισμό του μισού χωριού. Ευτυχώς που ήταν Κυριακή πρωί και οι περισσότεροι κάτοικοι βρίσκονταν στην εκκλησία. Και πάλι χάνονται 13 ψυχές. Τον Φεβρουάριο του 1964 άρχισε η ανοικοδόμηση από συνεργεία του Βασιλικού Εθνικού Ιδρύματος του νέου Μικρού Χωριού, 1.5 χιλιόμετρα Β.Α. του πληγέντος.
Η ιστορία του χωριού χάνεται στα βάθη των αιώνων. Πολλές έγγραφες αναφορές, μαρτυρούν την ύπαρξή του από το 1453. Απέναντι από το χωριό (Β.Α.), υπάρχουν λείψανα αρχαιότερου οικισμού και λέγονταν "Τσίρη", νότια, στην μαγευτική θέση του Άι Σώστη, είναι εμφανή τα υπολείμματα πελασγικού κάστρου.
Μία από την πλούσια παράδοση του χωριού, είναι κι αυτή της Πηγής του Μάρκου Μπότσαρη. Οι κάτοικοι την αποκαλούν "Βρωμόβρυση", γιατί όπως λένε, όταν ο Μάρκο Μπότσαρης βαριά τραυματισμένος από την μάχη του Κεφαλόβρυσου, κοντοστάθηκε να πλύνει τις πληγές του, ξεψύχησε σε τούτη τη πηγή.
Στο Δημοτικό Σχολείο λειτουργεί Λαογραφικό Μουσείο. Εδώ μπορεί κανείς να θαυμάσει την ιστορία και την παράδοση του χωριού μέσα από πολλά αντικείμενα, παλιές φωτογραφίες και συγγράμματα.