Στουρνάρα ''Δολιανά''.
-Τα Δολιανά βρίσκονται στα ριζά της νότιας Καλιακούδας. Η άγρια Ευρυτανική ομορφιά σε όλο της το μεγαλείο. Έτσι θα μπορούσα να χαρακτηρίσω τούτα Χωριά του Κρικελλοποτάμου. Τα Δολιανά, όπως και η
Κοντίβα, είναι συνοικισμοί της
Ρωσκάς, όπου ανήκουν στον
δήμο Δομνίστας.
ωΟι καταγωγής Δολιανίτες, άν και ''εγκατέλειψαν'' το χωριό τους, δέν παύουν να το επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι, όπως τα ξαδέρφια Βαστάκη απο την Αμερική, που με περίσια αγάπη φροντίζουν το χωριό τους. Κάθε χρόνο, τ' ''Αϊ Ηλιός'' συγκετρώνονται για το πανηγύρη.
ωΛένε, πως η καταγωγή τους είναι απο τα Δολιανά της Ηπείρου, όπου βρήκαν καταφήγειο σε τούτα τα μέρη διωκώμενοι απο τους Τούρκους. Όπως ανάφερα και αλλού, ο αείμνηστος ο Μπαρμπα Γιάννης ο Βράχας, ασχολήθηκε συγγραφικά με τούτα τα μέρη. Σύντομα θα υπάρχει βιβλίο σε μορφή PDF. Απο δώ, μπορείτε να επισκευτείτε το περίφημο φαράγγι του ''Πάνταβρέχει'' που βρίσκεται στα ριζά της Κοντίβας, φυσικά το καλοκαίρι, που τα νερά του ποταμού είναι λιγοστά.
ωΜία παρένθεση.
Η περιοχή ήταν άγνωστη τουριστικά μέχρι το 1994. Μετά απο υπόδειξη του Χρήστου Βαστάκη, επισκεύτικα το άγνωστο μέχρι τότε φαράγγι του Πανταβρέχει, όπου και το φωτογράφισα. Ο τότε Δασάρχης και μετέπειτα Διευθυντής Δασών κος Γιώργος Καραγιώργος, με την ευαισθησία που έχει για τούτον το τόπο, συμπεριέλαβε και το φαράγγι σε αφίσες, έκδοσης Δασαρχείου Καρ/σίου με θέμα την Ευρυτανία. Απο τότε το επισκέπτονται χιλιάδες κόσμου, όπως και περιοδικά, έντυπα κ.ά. το αναφέρουν ώς ένα απ' τα ομορφότερα φυσικά μνημεία της πατρίδας μας. Η παρένθεση ήταν αναγκαία, λόγο προσωπικής αντιπαράθεσης, (περι προβολής του νομού)
με την αυτοδιοίκηση του τόπου.