|
Ρωσκά.
Η Ρωσκά, όσες φορές αναφέρεται στα διάφορα τουριστικά κ.ά. έντυπα, την προσπερνούν ώς συνήθως με σύντομες πληροφορίες, όπως την χιλιομετρική απόσταση και για την γραφικότητα της. Σε πολλές περιπτώσεις δέν την αναφέρουν. Ναί, είναι ενα όμορφο χωριό, αλλα τουριστικά άδικα αναξιοποίητο όμως.
Οι κάτοικοι λένε, πως τ' όνομα του χωριού προήλθε απο μιά Ρωσίδα Βασίλισσα, την ''Ρούσσα'', μετά απο μία επίσκεψή της στο χωριό με την συνοδεία της, τα Ρώσικα, ''Ρώσκα'' ευρυτανικότερα. Το πότε.... άγνωστο. Ρώτησα στο χωριό, γιατί το όνομα γράφεται πότε με (ω) και πότε με (ο). Μου απάντησαν οτι μετά τον εμφύλιο πόλεμο, τους ανάγκασαν να το γράφουν με (ο), το (ω) θύμιζε Ρωσία. Τα Δολιανά η Κοντίβα και η Μερτισίτσα είναι οικισμοί της Ρωσκάς, που μέσω του θρυλικού κακογέφυρου γίνονταν η σύνδεσή τους. Απ' την Ρωσκά επίσεις, ο επισκέπτης μπορεί να επισκευτεί το Φαράγγι Πάνταβρέχει και τους άνω οικισμούς. Τον Μάϊ του 1986, η κορυφή του βουνού ''Αρκουδότρυπα" πάνω απ' το χωριό, έβγαλε καπνούς και βράχοι κοιλούσαν στην πλαγιά του. Γεωλόγοι επισκεύτικαν το βουνό, αλλα οι ανήσυχοι τότε κάτοικοι απάντηση δέν πήραν.
Ανατολικά του χωριού, υπάρχει το αναξιοποίητο μονοπάτι του "Κωλουγλέπ''. Το μονοπάτι συνδέει το χωριό με τα υπόλοιπα χωριά της περιοχής. Λαξευμένο στα βράχια με φοβερή θέα την περιοχή του Κρκελλοποτάμου. Λέγεται έτσι, γιατί σε κάποιο σημείο που ανεβαίνει καγκελωτά, μπορούσες να δείς τον ''κώλο'' του πρώτου. Στα μισά της διαδρομής, υπάρχει και σπήλαιο διχαλωτό. Δυστηχώς η μία δίοδος είναι βουλωμένη με πολλές πέτρες, οπου πέταγαν κι απο μία οι διαβάτες του μονοπατιού, για να ''ακούσουν'' το βάθος της τρύπας. ΝΑ ΤΟΝΙΣΩ ΕΔΩ, οτι το μονοπάτι είναι επικίνδυνο, κόβεται σε πολλά σημεία. Να ευχηθώ, η Νομαρχία που ''ευαγγελίζεται βαρέως'' την τουριστική προβολή και ανάπτυξη του τόπου, να ανοίξει τα μάτια της, και να πάψει να σπαταλά ασύστολα χρήματα με συνεργάτες τουριστικής προβολής της κακιάς ώρας, οπου ιδέα δέν έχουν τί εστί Ευρυτανία, που όμως, γνωρίζουν πολύ καλά το γραφείο του Κου Νομάρχη.
|
|
|
|