Αντώνης Κατσαντώνης.

8. Η φονική μάχη στη θέση Γρεβενού.

Η περίλαμπρη νίκη του Κατσαντώνη στου Προσηλιάκου αναπτέρωσε το ηθικό των υπόδουλων. Στο πρόσωπο του ατρόμητου ήρωα έβλεπαν την ενσάρκωση της κρυφής ελπίδας για τον γενικό ξεσηκωμό.
Πάντως, ο Αλής συνέχισε τον αδυσώπητο πόλεμο κατά των Κατσαντωναίων, στις περιοχές του Βάλτου και του Ξηρομέρου, αλλά και στην Ευρυτανία. Σε μία από τις επιδρομές τους οι Τουρκαλβανοί, υπό τον Αγο Μουχουρντάρη (ή Μουχουρτάρη), αιφνιδίασαν τους άνδρες του Κατσαντώνη στο διάσελο Γρεβενού, στο βουνό Βουλγάρα.
Τη θέση των κλεφτών πρόδωσε ο κοτζάμπασης Τσολάκογλου, από τη Ρεντίνα (πρόγονος του στρατηγού Τσολάκογλου που υπέγραψε τη συνθηκολόγηση με τους Γερμανούς στον τελευτά πόλεμο, όπως γράφει ο Φωτιάδης).
Η μάχη που επακολουθεί είναι άνιση και αιματηρή. Ο πανούργος Μουχουρντάρης είχε απειλήσει τους άνδρες του πως αν δειλιάσουν και το βάλουν στα πόδια, θα τους κόψει ο ίδιος το κεφάλι. Και το έκαμε σε μια περίπτωση! Ο Κατσαντώνης, κυκλωμένος από παντού, διατάζει γενική έφοδο. Οι δυνάμεις όμως του εχθρού είναι συμπαγείς και αναρίθμητες. Μπροστά στο ενδεχόμενο της ολοκληρωτικής καταστροφής, ο γενναίος αρχηγός επιχειρεί νέα ηρωική έφοδο. Μέσα από μια πραγματική κόλαση φωτιάς και αλαλαγμών, τα παλικάρια του σκορπούν τον πανικό και το θάνατο. Απολογισμός: Τουλάχιστον 150 Τουρκαλβανοί νεκροί και πολλοί τραυματίες. Ο φόρος αίματος αυτή τη φορά είναι βαρύς και για την ελληνική πλευρά, καθώς δώδεκα γενναίοι έπεσαν στο πεδίο της τιμής.
Περιέργως, ο Ε. Φραγγίστας γράφει ότι στη μάχη εκείνη, στην οποία είχε πάρει μέρος και ο πατέρας του, ο οποίος μάλιστα κινδύνεψε άμεσα, σκοτώθηκε ο περίφημος Δίπλας. Ο Δ. Σταμέλος, όμως, υποστηρίζει (και αποδεικνύει) ότι σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές ο θρυλικός καπετάνιος σκοτώθηκε αργότερα, στη μάχη που έγινε στο γεφύρι του Μανώλη, κοντά στο μοναστήρι της Τατάρνας.

<<< Προηγούμενη - Επόμενη >>>

<<< Περιεχόμενα >>>

 
 
 
 
Τουριστικός οδηγός για την Ευρυτανία και το Καρπενήσι. ©TECHNOVISION - ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ. Έδρα Καρπενήσι.